- Què és Internet?
És una xarxa pública i global de computadors interconnectats mitjançant el protocol d'Internet (Internet Protocol) i que transmeten les dades mitjançant commutació de paquets.
Internet és la unió de milions de:
-subxarxes domèstiques,
-acadèmiques,
-comercials i governamentals.
Internet és la unió de milions de:
-subxarxes domèstiques,
-acadèmiques,
-comercials i governamentals.
- Orígens
Els orígens d'Internet es remunten a més de vint anys enrere, com un projecte de recerca en xarxes de commutació de paquets, dins d'un àmbit militar. A finals dels anys seixanta (1969), en plena guerra freda, el Departament de Defensa Americà va arribar a la conclusió que el seu sistema de comunicacions era massa vulnerable. Estava basat en la comunicació telefònica(Xarxa Telefònica Commutada, XTC), i per tant, en una tecnologia anomenada de commutació de circuits, (un circuit és una connexió entre truca i anomenat), que estableix enllaços únics i en nombre limitat entre importants nodes o centrals, amb el consegüent risc de quedar aïllat part del país en cas d'un atac militar sobre aquestes artèries de comunicació.
- Què es necessita per a connectar-se
·El PC i el mòdem: a Internet s'accedeix des d'un PC connectat al proveïdor mitjançant un mòdem que pel seu lloc ha d'estar connectat a una línia telefònica.
·Proveïdor: obre les portes d'Internet. El proveïdor et proporciona accés a
- Serveis que ofereix la xarxa
·World Wide Web: Probablement el servei més conegut. Dins aquí les pàgines més populars són, discutiblement, Google.com, Yahoo.com, YouTube.com, Fotolog.com, Wikipedia.org, MySpace.com, FaceBook.com, MSN.com. Tot i que molta gent usa els termes Internet i WWW indistintament, és important remarcar que no són el mateix.
·Correu electrònic: El correu-e o E-mail permet enviar missatges de text de forma anàloga al correu ordinari. Els dos serveis més populars que ofereixen correu electrònic gratuïtament a són GMail i Hotmail. No tot el correu-e té accés a Internet. De fet hi ha empreses que usen correu electrònic sense tenir realment una adreça externa. Per altra banda, hi ha dues formes d'usar el correu electrònic: a través del web o mitjançant programes específics, com Mozilla Thunderbird o Microsoft Outlook.
·Compartiment de fitxers: Vàries tecnologies permeten compartir fitxers. Des d'un adjunt en un e-mail, o un servidor FTP, o les famoses xarxes P2P, on són freqüents les descàrregues de música en mp3, vídeos en DivX, i programari. El fet que avui en dia tot el que es pugui reduir a text, imatge, vídeo i so pot ser enviat per Internet a molt baix cost, ha fet que les grans indústries encarregades de la seva distribució estiguin patint grans canvis.
·Trucades telefòniques: Voice Over IP (Skype). Hi ha en procés una convergència digital. Els dos mons s'estan acostant. Per una banda, mitjançant passarel·les, es permet des d'internet trucar a telèfons convencionals a preus reduïts. Per altra banda, també s'estan fabricant telèfons similars als convencionals que funcionen sobre tecnologia IP. Si a això ajuntem la gran quantitat de xarxes Wi-Fi existents, les possibilitats són molt grans.
·Televisió per Internet: Usant la mateixa filosofia que els xarxes P2P de compartició de fitxers, s'estan experimentant de transmetre televisió a través d'internet, en una tecnologia anomenada P2PTV.També hi hauria una tècnica més convencional de client-servidor anomenada IPTV.
·Xat: Missatgeria instantània i IRC, fòrums, webcams.
- Estructura de la web
Abans de començar a dissenyar el lloc web cal organitzar-lo i per a això cal tenir clar quin serà el propòsit del lloc web, els seus continguts i l'audiència potencial de la qual disposarà. El que determinarà l'estructura de la web seran en gran mesura els continguts; ells ens han d'indicar quin dels següents tres tipus d'estructura és el més adequat:
·Estructura d'arbre o jeràrquica: A partir d'una pàgina de benvinguda o portal s'obren unes seccions que al seu torn contenen múltiples pàgines web.
·Estructura lineal: a partir d'una pàgina de benvinguda o portal es succeeixen les següents pàgines una darrere l'altra com si es tractés d'un llibre.
·Estructura en xarxa: Les pàgines que formen el lloc web s'enllacen unes amb altres segons els seus continguts en una espècie de xarxa en la qual no s'aprecia cap tipus de jerarquia.
- Elements que componen
URL combina en una direcció simple els quatre elements bàsics d'informació necessaris per recuperar un recurs des de qualsevol part a Internet:
·El protocol que s'usa per a comunicar,
·L'amfitrió (servidor) amb el qual es comunica,
·El port de xarxa al servidor per connectar-se,
·La ruta al recurs en el servidor (per exemple, nom d'arxiu).
·L'amfitrió (servidor) amb el qual es comunica,
·El port de xarxa al servidor per connectar-se,
·La ruta al recurs en el servidor (per exemple, nom d'arxiu).
- Programes de navegació
§ Navegació general: Distància, demora, angle horitzontal, IALA, Rumbs, navegació loxodròmica, navegació ortodròmica, parts de meridià, meterologia nàutica, marees...
§ Navegació Astronòmica: Reducció d'observacions, cercles i rectes d'altura, posició observada, RA, GHA, Dec..
§ Programari shareware PC-PDA: Almanac nàutic, navegació, declinació magnètica, correcció de l'altura, ...
- La barra de navegació
La barra de navegació canvia d’aspecte segons en quina part del projecte es trobi actualment el navegador. Els botons es desactiven si no són necessaris, o fins i tot s’oculten.
Els botons centrals permeten escollir la vista amb què es vol consultar el document. Aquests botons estan actius només si s’està consultant un tema.
Quan es fa clic sobre un botó qualsevol de la vista, s’accedeix a l’índex pertinent (teoria, casos, test...) del tema.
Quan es fa clic sobre un botó qualsevol de la vista, s’accedeix a l’índex pertinent (teoria, casos, test...) del tema.
Els quatre primers botons de la barra de navegació permeten avançar i retrocedir en el projecte segons la vista actual.
La barra de navegació s’ha redactat en Java 1.0.8, per mantenir la màxima portabilitat a diferents plataformes. Les limitacions del llenguatge poden ocasionar, de vegades, una pèrdua de sincronia entre el document consultat i el control intern de la navegació.
1. Quan s’obre una finestra nova del navegador mitjançant el menú.
2. Quan es produeixen errors de la màquina virtual (plug-in) del navegador.
www.facebook.es : es una pàgina web en la qual pots contactar amb els teus amics, a travès d'un xat, i pots veure noticies sobre els teus amics del facebook.
www.blogger.com : es un blog en el qual pots publicar tot tipus de archius.
www.tuenti.com : es com el facebook, també serveix per poder conversar amb els teus companys o veure noticies d'ells.
www.gmail.com : es fa servir basicament, per a enviar o rebre arxius.
www.picnik.com : serveix per retocar tot tipus de fotos, amb bastants tipus de formes.
www.gmail.com : es fa servir basicament, per a enviar o rebre arxius.
www.picnik.com : serveix per retocar tot tipus de fotos, amb bastants tipus de formes.
No hay comentarios:
Publicar un comentario